Bölüm Hakkında
Biyoloji: Yaşamın İçinde Bir Eğitim
Biyoloji bölümlerinde yaşayan her şeye dair bir eğitim alınmasının yanı sıra söz konusu canlıların yaşamları üzerine etkili olan faktörleri de incelemektedir. Böylece “Biyolog” yaşayan her şeye dair bilgi birikime sahip olarak Biyoloji Bölümlerinden mezun olur.
Gelecek on yıllar boyunca dünyamızın ve üzerinde yaşayan canlıların önemini daha fazla anlayıp bunların gelecek kuşaklara aktarılmasına yönelik çalışmalar gittikçe önem kazanacaktır. Nitekim geçmişte Dünya “bitmek tükenmez, kirlenmez” bir doğal kaynak olarak görülürken son 20-30 yıllık süreç içerisinde kaynakların tükenmesi, kirlilik, doğal dengenin korunması, türlerin korunması, küresel iklim değişimi, küresel ısınma vb gibi olgular artık sıradan her vatandaşın aşina olduğu konular haline gelmiştir. Ancak yukarıda sayılar olgular bir düğmeye basılarak düzeltilebilecek bir durum değildir. Bu nedenle Dünyamızı tanımalı, dünya üzerindeki canlıları, işlevlerini, birbirleri ve cansız çevreleri (ki biz bunu ekoloji olarak tanımlıyoruz) ile etkileşimlerini çok iyi bilmemiz gerekmektedir. İşte yukarıda isimleri sayılan sorunların üstesinden gelebilmek için sorunların çözümünde mutlaka ama mutlaka bir “Biyologa” ve “Biyolog” bakış açısına ihtiyaç vardır.
Biyolog sadece bitki ve hayvan ile ilgilenmez. Bir biyolog aynı zamanda insana dair pek çok bilgiye sahiptir. Dolayısıyla Biyoloji’nin temel bir bilim dalı olması nedeniyle diğer pek çok bilim dalına katkı sağlayan bir konumu vardır. Bu nedenle Biyoloji, Tıbbi Bilimler, Zirai Bilimler, Jeoloji, Veterinerlik, Çevre Mühendisliği, Arkeoloji, Antropoloji, İklim Bilimi, Kimya ve daha pek çok bilim dalının daha iyi anlaşılabilmesi için büyük bir öneme sahiptir.
Son yıllarda genetik ve biyoteknolojideki gelişmelere bağlı olarak, biyoloji eğitimi çok daha önemli hale gelmiş bulunmaktadır. İnsanlığın bugünkü mevcut çıkmazlarının (açlık, hastalıklarla mücadele, sürdürülebilir yaşam, çevrenin korunması vb gibi) çözümünün temelinde yine biyoloji ve biyolog yer almaktadır. Bu bağlamda; daha verimli olan türlerin ıslahında, hastalıklara dayanıklı bireylerin elde edilmesinde, çevre kirliliğini temizleyen bakterilerin üretilmesinde, hastalıkları iyileştirici daha etkili maddelerin (ilaçların) üretilmesinde, genetik hastalıkların önlenmesinde, genetik iyileştirmelerin yapılmasında biyolog aktif olarak görev almaktadır. Bu nedenledir ki, kendisini iyi yetiştirmiş, donanımlı bir biyologun çok geniş bir istihdam olanağına sahip olduğu kolaylıkla görülmektedir. Ayrıca Biyoloji Bölümlerinde 3 ve 4. sınıflarda eğitim formasyonu ile ilgili dersler alarak mezun olduklarında öğretmen olarak atanma hakkına sahip olmaktadırlar.
Bu durumda, kendini iyi yetiştirmiş bir Biyolog, eğitim-öğretim, mühendislik, ziraat, tıp, eczacılık, ilaç üretimi, biyoteknoloji, halk sağılığı vb gibi pek çok değişik alanda çalışma imkanı bulabilir sonucu ortaya çıkmaktadır.